Vision board

Maak een vision board

Ieder jaar maak ik een vision board. Wanneer goed ingezet, een ontzettend krachtige tool die me helpt om te visualiseren wat ik meer of anders wil (ervaren) in mijn leven. Laat je niet misleiden dat het knippen-plakken hiervan je gefreubel of naïef lijkt, probeer het eens en overtuig jezelf! Iedereen kan er een maken én het is een mooie eerste stap om met je dromen en doelen aan de slag gaan.

Wat een vision board is en hoe je het succesvol kan inzetten, lees je in deze eerste blogpost van de serie: Van dromen naar realiseren.

Wat is een vision board?

Heel eenvoudig gezegd is een vision board een bord gevuld met plaatjes en woorden die visualiseren wat jij wil doen, ervaren, hebben of bereiken in je leven. Ok… maar wat is het nut er dan van?

In het kort:

 • Het scherp krijgen van jouw visie. Wat wil je, wat vind je belangrijk?
 • Het helpt je gedachten te ordenen
 • Focus op wat bijdraagt aan die visie en wat niet
 • Het realiseren van jouw dromen, doelen en wensen.

De sleutel bij het maken van een vision board gevuld met jouw dromen, doelen en wensen is eigenlijk heel simpel: Even stilstaan en de tijd nemen. Maar, hoe vaak zijn we niet ‘druk’ en worden we afgeleid van wat we eigenlijk deep down willen in ons leven? Hoe vaak piekerde je over deze vragen (ik deed dit in ieder geval voor jaren), zonder dat er iets uitkwam en je weer verder ging met wat je altijd deed? Nog steeds niet happy in jouw lijf, in je werk of in relatie tot bepaalde zaken in je leven…

Juist door dat even stil te staan en te beginnen met visualiseren, bouw je een krachtig fundament op stapsgewijs verder te bouwen aan wat jij wil realiseren. 

“Vision without action is a dream. Action without vision is simply passing the time. Action with Vision is making a positive difference.”

– Joel Barker – 

Een vision board geeft duidelijkheid

Een belangrijke eerste stap in het maken van jouw vision board is dus scherper krijgen wat jij wil. Wil je bijvoorbeeld gezonder leven? Dat is een heel mooi en prima doel, alleen nog wel een beetje vaag. Want, wat betekent dat dan voor jou, gezonder leven?

Voor de één zal dit betekenen meer bewegen, sporten of gezonder eten, maar het kan ook zijn dat je meer tijd wil doorbrengen met familie… Dat je je financiën beter op orde wil hebben om meer rust te ervaren… Of dat je minder wil piekeren in je hoofd en meer in actie wil komen.

Wat voor de één geldt, geldt immers niet voor de ander. Wil je iets bereiken, dan is het ESSENTIEEL dat je intenties wat dat ‘iets’ dan voor jou is, heel duidelijk zijn. Een vision board helpt je bij het verkrijgen van die duidelijkheid door actief op zoek te gaan naar plaatjes en woorden die dat ‘iets’ representeren.

Hoe maak je een vision board?

Tijd om aan de slag te gaan. Om een vision board te maken, werkt het het best om wat ‘me’ time voor jezelf vrij te plannen. Zorg dat je niet gestoord kan worden, zet een goede kop thee en een muziekje op en zet je telefoon op stil (zelf laat ik hem gewoon beneden liggen, zodat ik hem ook niet zie).

Als je goed voorbereid te werk gaat, kun je overigens al binnen een paar uur een heel goed board hebben staan.

Stap 1: Materiaal
 • Groot dik karton- Het fijnste vind ik om te werken met een A3 of A2 formaat, maar kleiner (of groter) kan natuurlijk ook.
 • Schaar-Je hebt een schaar nodig om de materialen uit te knippen.
 • Markers/ Pennen- Gekleurde stiften en glitter pennen om bepaalde elementen in je board meer te benadrukken of onderschrijven.
 • Lijm- Om je plaatjes en woorden uiteindelijk samen te voegen en op te plakken
 • Afbeeldingen en woorden- Verzamel een flinke stapel magazines, zoek plaatjes via Google, gebruik Pinterest, zoek op motivationele quotes. Denk hier in het begin niet teveel bij na, maar focus op verzamelen van dat wat maar een beetje resoneert.
Stap 2: uitzoeken

Start vervolgens met het knippen en uitselecteren van plaatjes en woorden. Hou hierbij je doelen in je achterhoofd. Het allerbelangrijkste is om woorden en foto’s uit te kiezen die je raken op emotioneel niveau. Vul je visionboard met beelden en uitspraken die positieve gevoelens oproepen, die je inspireren, waar je opgewonden van raakt (met misschien een klein beetje positieve angst 😉 en waarvan je een glimlach op je gezicht krijgt.

Stap 3: Alles samenbrengen

Plak de uitgezochte plaatjes en woorden nog niet direct vast, maar leg ze los op je grote karton. Dit geeft je de mogelijkheid om nog te schuiven. Wanneer je hiermee aan de gang gaat, zul je merken dat het proces van schuiven en aanvullen elkaar telkens afwisselen. Zonder dat je het doorhebt, krijg je nu al meer inzichten.

Compleet? Plak al je afbeeldingen en woorden vast. Neem even afstand en observeer wat je zojuist creëerde.

Wat valt je op? 
Welke woorden komen er in je op als je naar je board kijkt (of heb je wellicht zelfs opgeplakt? 

Je zal merken dat je meer helderheid hebt gekregen over jouw doelen. De volgende stap is het omzetten van dit beeld in daadwerkelijk acties én het eerlijk bekijken van je mogelijke obstakels en tegenvallers.

Visualisatie is een startpunt, geen einddoel

Sommige fanatieke aanhangers van ‘The Law of Attraction’, zullen bij het lezen van ‘de volgende stap’ me willen verbannen naar de planeet Tatooine (Hun gedachtegoed: Als je nadenkt over en plannen maakt voor potentiële obstakels, en je doel wordt niet gerealiseerd, ben je zelf de schuldige voor het creëren van negativiteit en twijfel). Hoewel ik namelijk sterk geloof in de kracht van visualisatie, denk ik dat het niet zaligmakend is.

Waarom dan niet? Om een paar redenen:

 • We hebben enkel controle over onze eigen gedachten, gevoelens, acties en reacties. We hebben geen controle over die van anderen.
 • Het universum (of hoe je het dan ook wil noemen) heeft misschien andere plannen. En soms kan juist het niet behalen van onze doelen uiteindelijk een voordeel zijn. Dat weet je alleen niet van te voren. De uitkomst, hoewel blijkbaar ‘negatief’, is misschien een vermomde zegen. Dat betekent niet dat je je niet vol zou inzetten voor een doel, echter niemand en vooral jijzelf is erbij gebaat om zichzelf de schuld te geven.
 • Twee mensen kunnen dezelfde visie hebben en slechts één persoon kan zijn of haar doel bereiken – iets winnen of een specifiek huis bezitten. Geluk en omstandigheden hebben daarbij denk ik ook zo hun rol. Degene die dat doel niet bereikt, kan de tijd in plaats van aan zelfbeschuldiging beter besteden aan acceptatie, evaluatie en het opnieuw bekijken van de reisplannen om verder te gaan.
 • Als je niet naar potentiële obstakels kijkt en deze plant, ben je mentaal, emotioneel en praktisch onvoorbereid op echte uitdagingen.
 • Ideeën, gedachten en dromen zijn geweldig, maar het zijn vormen van energie die niet noodzakelijk tot actie leiden.

Van visualisatie naar realisatie

Hoe zorg je dan, dat je je vision board optimaal benut? Heb je eenmaal een vision Board gecreëerd, dan begint het ‘echte werk’. Want, leuk natuurlijk dat je weet wat en waarheen, maar DOEN is waar het uiteindelijk om draait: Realiseren. Meer daarover lees je in de volgende blogpost: Hoe stel je doelen die werken voor jou uit deze serie.

Is je interesse gewekt om met een vision board aan de slag te gaan? Mooi. Plan een avond vrij voor jezelf en ga aan de slag!

Of schrijf je in voor het Treehouse retraite.

Tijdens dit event kom je midden in de natuur (en in de meest vette boomhut van Nederland!) letterlijk even in vertraging. De mobiele connectie gaat uit en de verbinding met jezelf gaat aan. Vanuit die vertraging ga je reflecteren, visualiseren, leren en realiseren.  Daarbij starten we met het maken van een vision board om vervolgens er meteen mee aan de slag te gaan. Hoe kun jij hetgeen wat je meer wil realiseren? Wat zorgt er (telkens) voor dat wat je wil, niet lukt en hoe doorbreek je dat? Tijdens het weekend ben je even volledig ‘off-grid’ om in alle rust te ervaren hoe wat jij wil tot leven kan brengen.

Nieuwsgierig geworden. Lees dan hier verder wat het Treehouse retraite verder inhoudt.

Liefs,

Maaike

Comments 2

 1. Pingback: Van dromen naar realiseren: Hoe stel je doelen die werken voor jou? - Maaike Rijk

 2. Pingback: Doelen realiseren met mentaal contrasteren en implementatie intenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.