doelen stellen

Hoe stel je doelen die werken voor jou?

Om te weten wat doelen stellen kan doen, hoef je geen tientallen managementboeken te hebben gelezen. Het liefst SMART en ‘you’re good to go’, toch… Tegelijk zie en ervaarde ik ook zelf een andere kant ervan. Veel van ons zijn zo hard bezig met het halen van al hun doelen, dat ze het proces (genaamd LEVEN) volledig missen. Alleen niet, anders dan je wellicht zou denken, omdat ze te hard werken. Nee, het is meer dat ze na het behalen van die doelen merken dat het helemaal niet de doelen waren die ze eigenlijk wilden bereiken. Zit je dan, met je goede gedag…

Hoe bepaal je doelen die passen bij jou en wat jij daadwerkelijk wil? Lees er alles over in deze tweede blogpost van de serie: Van dromen naar realiseren.

Lees ook deel 1:  Vision boards en de zin én onzin van visualiseren

Doelen stellen om ‘de juiste reden’

Simpelweg zeggen: “Stop met het stellen van verkeerde doelen”, is denk ik iets te kort door de bocht. Want, wat dan?

Liever keer ik hem dus om. Hoe stel je doelen die passen bij jou?

De meeste doelen die ik tegenkom en waar ook mensen mij als coach vaak in eerste instantie voor benaderen gaan over een bezit of bestemming.

“Ik wil…

“rijk worden”
“een sixpack”
“een Range Rover Velar”
“de man van mijn dromen”

Vaak zeggen deze doelen echter weinig over wat je ÉCHT wil.

Veel van ons denken dat je iets of verschillende dingen moet ‘hebben‘ (meer geld, liefde, ervaring) om vervolgens een bepaald iets te kunnen ‘doen‘ (een bedrijf beginnen, op vakantie gaan, huis kopen), wat vervolgens zal zorgen dat we kunnen ‘zijn‘ wat we willen in ons leven.

Wat als het precies andersom werkt?

Als we eerst zijn wat we willen, gaan we dingen doen vanuit deze mindset om vervolgens te ontdekken dat we de dingen aan het creëren zijn die we altijd al wilden hebben.

Neem even de tijd om dit op je in te laten werken en dan vooral wat het betekent.

Terwijl je dit leest, kan er best wat twijfel of verwarring ontstaan.

Eerlijk… had ik ook.

En soms vind ik het nog steeds moeilijk. Vooral omdat ik dan denk: “Het kan niet zo eenvoudig zijn. Om je doel te bereiken of droom waar te maken, dat is moeilijk, pijnlijk en met vlagen dramatisch”. Alleen, als ik met die mindset start en mezelf definieer als bijvoorbeeld een zwoegende, hard werkende ondernemer, wat krijg ik dan uiteindelijk? Zwoegen en hard werken…

Natuurlijk, dat zwoegen is er soms ook, alleen tegelijk zijn we ook in staat om elk moment in ons proces te ervaren. En juist dat is bijzonder waardevol. Niet alleen wanneer de dingen perfect verlopen of we precies bereiken wat we zoeken of willen. Persoonlijk denk ik dat dit proces van zijn-hebben-doen ook geen recht lijntje is. Eerder een dynamisch geheel. En als we (ten onrechte) denken dat de vervulling van een specifiek doel, droom of prestatie ons zal geven wat we echt in het leven willen hebben, we onszelf misleiden en vaak het averechtse bereiken.

Wat maakt het belangrijk voor jou?

Tijd om op purpose-jacht te gaan en je levensdoel te vinden?

Waarom ik denk dat dat niet nodig is, lees je in een eerdere blogpost. In plaats van het stellen van levensdoelen, kun je wel nadenken over je levensrichting. Ontdek de dingen die jou een leuke, zinvolle en meeslepende reis zouden opleveren.

De soorten doelen die je stelt, zijn meestal afhankelijk van de behoeften en verlangens die momenteel het meest urgent zijn in je leven. Ook je prioriteiten zullen waarschijnlijk op verschillende momenten in je leven veranderen. Waarschijnlijk zijn ze anders als je 20 bent, dan wanneer je de 40 passeert. Maar, als je terugkijkt, is de kans groot dat je een rode draad ziet en dat de belangrijkste drijfveren in je leven consistent zijn gebleven.

Vraag jezelf:

1. Hoe wil ik mijn tijd doorbrengen? Wat maakt dit belangrijk voor me?
2. Met welke dagelijkse activiteiten wil ik uit bed springen?
3. Wat wil ik leren? En wat dat belangrijk voor me?
4. Met wie wil ik omgaan? Mee praten of leren kennen? Samenwerken? Wat maakt dit belangrijk voor me?
5. Wat voor soort persoon wil ik zijn?

Je ziet dat ik een aantal keren vraag, wat een bepaalde keuze belangrijk voor je maakt. Door jezelf deze vraag te stellen, help je jezelf dichterbij je drijfveren en je richting te komen. Deze stap kun je zelfs een aantal keer herhalen.

Uit deze vragen kunnen verschillende doelen en richtingen komen. Van bijvoorbeeld het vinden van ander werk tot het realiseren dat niet een andere baan hetgeen is wat je wil, echter meer tijd voor jezelf om creatief bezig te zijn.

Voordat je je richting en doel verder concreet gaat maken, is er echter nog één belangrijke stap.

Welke stap we vaak vergeten…

Voordat je begint met het formuleren van je doelen, vraag je jezelf af WAT JE WIL VOELEN. Inchecken bij je gevoelstoestand en waar je meer van wilt hebben (misschien wil je meer geluk? vertrouwen? betekenis? rust?) helpt je met een andere blik te kijken. Emoties kunnen motiverend zijn – en geven wellicht nog wel veel meer voldoening – dan een prestatiedoel op de lange termijn.


“Enjoy the journey; the destination may not be as exciting”

– Tapan Gosh – 

Durf van richting te veranderen

Zoals je ziet, is een doel ook gewoon een manier om ervoor te zorgen dat we een zinvolle reis maken. En sommige reizen zijn zo leuk, dat je er geen afscheid meer van wil nemen.  Als je te veel druk, ongenoegen of onvoldoening haalt uit wat je doet, weet dan dat je altijd van richting kan veranderen. Spannend? Zeker. Alleen, als het nastreven van het doel je leven leegmaakt, wat houd je daar dan? En wat moet er gebeuren, totdat jij zelf in actie gaat komen?

In plaats van jezelf een doel te stellen waarvan je hoopt dat het je leven zal veranderen zodra je het bereikt, doe het dan andersom. Kies de reis die voor jou geweldig zou zijn: de activiteiten, persoonlijke groei, relaties en het gevoel dat je erbij krijgt. Kies vervolgens een doel dat als kompas fungeert om je dat leven als onderdeel van de reis te geven.
En als je ooit het gevoel hebt dat je richting moet veranderen, verander dan doelen en maak je gedachten bespreekbaar. Omdat het niet gaat om waar je terechtkomt, maar om het leven dat je onderweg leeft. Je leven is kostbaar, behandel het ook zo 😀

Als je je doelen wilt bereiken, neem dan even de tijd om stil te staan en de juiste te bepalen. En met “juiste” bedoel ik gewoon die goed voor jou zijn! Wat draagt bij om jou te helpen waar je in de toekomst wil zijn? Dagen je doelen je uit? Hoe voelt het als je ze bereikt hebt? Met een beetje reflectie en soul searching kom je er wel! Lukt dat niet (helemaal) alleen, dan help ik je er graag bij. 

In deel 3 van deze serie leer je meer over hoe je je doelen kunt realiseren door middel van 2 technieken.

Liefs,

Maaike

Comments 3

  1. Pingback: Maak een vision board - Maaike Rijk

  2. Pingback: Doelen realiseren met mentaal contrasteren en implementatie intenties

  3. Pingback: Waarom je je levensdoel niet hoeft te weten - Maaike Rijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.